Kookpannen zijn een essentieel onderdeel van elke keuken. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of een beginnende hobbykok, het kiezen van de juiste kookpan kan een groot verschil maken in de resultaten van je gerechten. Maar met zoveel verschillende soorten kookpannen op de markt, kan het moeilijk zijn om te beslissen welke het beste is voor jouw behoeften. In deze blog zullen we een overzicht geven van verschillende soorten kookpannen en hun kenmerken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van de juiste kookpan voor jouw keuken.

Steelpannen

Steelpannen zijn kleine pannen met een lange steel en een inhoud van één tot drie liter. Ze zijn ideaal voor het verwarmen van sauzen, het smelten van boter en het koken van kleine porties voedsel. Steelpannen zijn ook handig voor taken zoals het koken van eieren en het bereiden van havermout. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, aluminium en koper, en zijn meestal voorzien van een deksel.

Sauspannen

Sauspannen lijken op steelpannen, maar zijn iets groter en hebben vaak een bredere bodem. Ze zijn ideaal voor het maken van sauzen, soepen, stoofschotels en andere gerechten waarvoor een kleine hoeveelheid vloeistof nodig is. Sauspannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en worden vaak geleverd met een deksel om de warmte en vochtigheid te behouden tijdens het koken.

Kookpannen

Kookpannen, ook wel bekend als soeppannen of stockpotten, zijn grote pannen met een inhoud van vier liter of meer. Ze zijn ideaal voor het koken van grotere hoeveelheden voedsel, zoals soepen, stoofschotels, pasta’s en granen. Kookpannen hebben vaak een dikke bodem om gelijkmatige warmteverdeling te garanderen en worden meestal geleverd met een deksel om de warmte en vochtigheid te behouden tijdens het koken.

Braadpannen

Braadpannen, ook wel bekend als stoofpannen of Dutch ovens, zijn diepe pannen met een dikke bodem en zijwanden. Ze zijn ideaal voor het braden, stoven en sudderen van vlees, gevogelte en groenten. Braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder gietijzer, roestvrij staal en geëmailleerd gietijzer, en zijn meestal voorzien van een deksel om de warmte en vochtigheid te behouden tijdens het koken.

Wokpannen

Wokpannen zijn diepe pannen met een brede bodem en steile zijwanden. Ze zijn ideaal voor het roerbakken, frituren en stomen van gerechten, vooral Aziatische gerechten. Wokpannen worden meestal gebruikt op een hoog vuur en zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder gietijzer, koolstofstaal en roestvrij staal. Ze zijn vaak voorzien van een lange steel en een platte bodem om stabiliteit te bieden op het fornuis.